dsolow
Wysłany: 2010-05-12, 01:39 Problem z firebirdem w czasie instalacji
Próbuje zainstalować program na Ubuntu 9.10 i w trakcie instalacji Firebirda w wersji 1.5.4 pojawia się komunikat o tym że "script .......... missing LSB tags and overrides. The script you are attempting to invoke has been converted to an Upstart job, but 1sb-header is not supported for Upstarts job". Na koniec install.sh zawiadamia że "can not start server". Próby /etc/init.d/firebird reload kończą się tym samym komunikatem. Wszelkie inne wersje servera sprawdziłem i odinstalowałem. Jak jednak ruszyć z instalacją w tym przypadku?
Pomógł: 1 raz Wiek: 31 Dołączył: 21 Gru 2006 Posty: 74 Skąd: POLSKA
Wysłany: 2010-05-14, 08:19 Re: Problem z firebirdem w czasie instalacji
dsolow napisał/a:
Próbuje zainstalować program na Ubuntu 9.10 i w trakcie instalacji Firebirda w wersji 1.5.4 pojawia się komunikat o tym że "script .......... missing LSB tags and overrides. The script you are attempting to invoke has been converted to an Upstart job, but 1sb-header is not supported for Upstarts job". Na koniec install.sh zawiadamia że "can not start server". Próby /etc/init.d/firebird reload kończą się tym samym komunikatem. Wszelkie inne wersje servera sprawdziłem i odinstalowałem. Jak jednak ruszyć z instalacją w tym przypadku?
Proszę spróbować postąpić zgodnie z opisem dostępnym na naszym FAQ pod linkiem:
Problemem może być 64bitowa wersja systemu Linux. Poniżej zamieszczam list wysłany do Lefthand z opisem moich problemów. Przy próbie odpalenia firebird-a dostarczonego z LHFK też miałem podobny komunikat. Po analizie okazało się, że pomimo zainstalowania dodatkowych bibliotek 32 bitowych, nadal są problemy z linkowanie bibliotek.
-------------------------------------------------
Szanowni Państwo,
niestety dołączony przez Was Firebird nie działa na 64bitowym Ubuntu
10.04 (sam program działa, bez zarzutu). Zainstalowałem dostarczany
przez Ubuntu Firebird 2.1 i nawet udało mi się przenieść bazy danych
lh.gdb oraz bazę z danymi. Używając klienta FlameRobin stwierdzam, że
wygląda jak z Waszego serwera, a jednak LHFK nie chce współpracować. Już
przy próbie podania ścieżki dostępu do lh.gdb pojawia się błąd
(załącznik). Oczywiście wykluczam:
1.
3.
Skanowałem porty i 3050 jest otwarty, tak jak na dotychczasowym
serwerze. Ponadto FlameRobin łączy się po sieci i można pracować na
bazie danych.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu, bo wcześniej czy później
większość Waszych klientów będzie przechodziła na systemy 64 bitowe i po
co mają się niepotrzebnie denerwować.
W wersji linuxowej może nie ma potrzeby dołączania serwera bazodanowego,
bo większość dystrybucji zawiera takowy. Powinny wystarczyć jedynie
drobne zmiany, żeby LHFK mógł korzystać z rozwiązań systemowych. A
użytkownicy będą mieli jeszcze jedną zaletę - szybką aktualizację w
przypadku wykrycia błędu w systemie bazodanowym.
Gdyby jeszcze można było korzystać z PostgreSQL..... :)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum